5 saker vi minns om musikkonsumtion från tidigt 2000-tal

Det är mycket som händer just nu i musikbranschen. Tidal dyker upp som en eventuell Spotify-dödare, men vi tänker backa bandet till hur det var för en tid för inte så länge sedan.

1.Skivsamlingarna

Oavsett om man ville det eller ej så var man en skivsamlare om man gillade musik. Skivor var det enda rimliga och det mest praktiska sättet att förvara sin musik på. Samlingarna tog upp onödigt utrymme men var en snygg inredningsdetalj. Hyllorna fylldes snabbt upp med både bra och dålig musik.

2.Lån av skivor

Vi lånade ut skivor till varandra för att kunna upptäcka ny musik. Tyvärr så var man tvungna att hålla vissa vänner som var dåliga på att lämna tillbaka skivor under uppsikt… Vi gick till och med till biblioteket för att låna musikskivor.

 

3.Napster och Kazaa

Det fanns ju förstås pionjärer som var tidiga med nedladdning, långt innan iTunes, MySpace, The Pirate Bay och Spotify ens existerade. Först kom Napster men blev tvungna att lägga ned efter att ha blivit stämda av skivbolag. Sedan plockade Kazaa upp stafettpinnen som nedladdarnas favoritprogram. Vi minns de tidiga åren när man satt på ett modem med en skakig 56k-lina och det kunde ta två timmar(!) för att ladda ned Eminems hitlåt The Real Slim Shady.

4.Nedladdningen medförde ännu mer skivor

Trots att vi, tack vare nedladdning, inte behövde köpa album så var vi fortfarande tvungna att köpa skivor. För att ha kvar utrymme på datorn blev man tvungen att bränna ut allt på CD-skivor för att fortsätta kunna fylla på med ny musik på datorn. Hade man otur så kunde man bli ombedd av en hel klass att bränna ut Britney Spears senaste skiva till alla dem. En skillnad jämfört med idag då det finns företag som CDonline som man kan betala för att bränna ut över 300 skivor med samma information på. Något som används av flera företag idag.

5.När vi trodde att det ljuva livet var över

Den 1:a juli 2005 – domedagen trodde många. Fildelning var från och med då förbjudet.  Inte längre skulle vi kunna få ta del av all härlig musik gratis utan att lagens långa arm skulle komma och knacka en på axeln. Det skulle visa sig att många inte räddes lagen och har fortsatte att ladda hem musik.