Burlesk på norska

Burlesk är något som har blivit alltmer populärt i Sverige de senaste åren. Burlesk är starkt förknippat med lättklädda damer och sexiga kläder. Den typen av sexiga kläder går bland annat att hitta på Majsans.com. Men burlesk är mer än så, med mycket humor och satir har burlesken underhållit många människor genom decennierna.

Men istället för lite äldre damer som visar upp sig i denna spännande teaterform så är det denna gång ett gäng tjejer i Kongsvinger som ligger i Norge som har satt upp en burleskshow. Med inspiration från den amerikanska filmen ”Burlesque” från 2010, har norskorna anammat den nattklubbsmiljö som återfinns i filmen.

Genom ett noggrant arbete med att översätta delar av den amerikanska filmens sånger till det norska språket så har tjejerna på Holt ungdomsskola verkligen satt sin egen prägel på det hela. De har även tonat ned klädernas sexighet en aning för att det inte skall vara för opassande med för mycket kroppsfixering säger dem. Totalt är det 30 tjejer och några killar som är inblandade i burleskshowen, och de är verkligen spända inför sin premiär.  Silje Pedersen som har en viktig roll i sammanhanget säger i Glåmdalen ”jag känner att jag har kontroll på min roll, men är samtidigt nervös för att jag ska glömma alltihop”.

Flera utav tjejerna som är med i burleskshowen har tidigare erfarenhet av att såväl spela teater och sjunga, och dansa tycker många av dem om att göra på fritiden. Vilket gör att det blir bra kvalitet på föreställningen, och alla går verkligen in för att göra bästa möjliga ifrån sig.

Med danser som de själva har komponerat och med de spexiga sångerna på norska behandlas allt från dramatik, romantik och avundsjuka. Det finns även möjligheter även lokalt i Sverige att kunna få uppleva burlesk både i klassisk tappning med de svallande kjolarna och långa nätstrumpbyxorna.