Historiskt fotografi uppmärksammas i samband med DN:s 150-årsjubileum

Den 18 oktober år 1902 publicerades det allra första fotografiet i Dagens Nyheter. Tidningen, som grundades år 1864, hade fram till dess varit helt textbaserad. Det här skriver Dagens Nyheter i en artikel från 2014-05-27 i samband med tidningens 150-årsjubileum.

Mannen som fick äran att synas på det allra första fotografiet som visades i Dagens Nyheter var Exportföreningens direktör Axel Lanner. Han var på sin tid verksam som Sveriges exportagent i Egypten. Han avled samma år som fotografiet publicerades, år 1902. Fotografier i tidningen var ovanligt på den tiden, och förblev det fram till år 1909. Då införskaffade Dagens Nyheter en ny tryckpress som gjorde det lättare att trycka foton. I samma veva valde den dåvarande redaktionssekreteraren Oscar Hemberg och andreredaktören Anton Karlgren att börja publicera fotografier istället för annonser på förstasidorna. Det visade sig vara ett genidrag. Bland annat lyckades det vända en negativ trend med fallande upplagor. Idag är Dagens Nyheter kända för sin utmärkta bildjournalistik. Läs hela artikeln här: http://www.dn.se/dn-150-ar/forsta-fotot-i-dn-mannen-pa-den-historiska-bilden-ar-direktor-axel-lanner/

I år, 2014, har det gått hela 150 år sedan Dagens Nyheter startades. Vid den tiden fanns det inga andra morgontidningar i Sveriges. Rudolf Wall grundade tidningen år 1864 för att senare ombilda företaget till ett aktiebolag år 1874. Dagens Nyheters 150-årsfirande kommer att pågå fram till den ”riktiga” födelsedagen som infaller den 23 december i år.  Läs mer om fotoinramning och fotoredigering här:
http://www.bgafotobutik.se/