5 saker vi minns om musikkonsumtion från tidigt 2000-tal

Apr 22, 2015

Det är mycket som händer just nu i musikbranschen. Tidal dyker upp som en eventuell Spotify-dödare, men vi tänker backa bandet till hur det var för en tid för inte så länge sedan.

1.Skivsamlingarna

Oavsett om man ville det eller ej så var man en skivsamlare om man gillade musik. Skivor var det enda rimliga och det mest praktiska sättet att förvara sin musik på. Samlingarna tog upp onödigt utrymme men var en snygg inredningsdetalj. Hyllorna fylldes snabbt upp med både bra och dålig musik.

2.Lån av skivor

Vi lånade ut skivor till varandra för att kunna upptäcka ny musik. Tyvärr så var man tvungna att hålla vissa vänner som var dåliga på att lämna tillbaka skivor under uppsikt… Vi gick till och med till biblioteket för att låna musikskivor.

 

3.Napster och Kazaa

Det fanns ju förstås pionjärer som var tidiga med nedladdning, långt innan iTunes, MySpace, The Pirate Bay och Spotify ens existerade. Först kom Napster men blev tvungna att lägga ned efter att ha blivit stämda av skivbolag. Sedan plockade Kazaa upp stafettpinnen som nedladdarnas favoritprogram. Vi minns de tidiga åren när man satt på ett modem med en skakig 56k-lina och det kunde ta två timmar(!) för att ladda ned Eminems hitlåt The Real Slim Shady.

4.Nedladdningen medförde ännu mer skivor

Trots att vi, tack vare nedladdning, inte behövde köpa album så var vi fortfarande tvungna att köpa skivor. För att ha kvar utrymme på datorn blev man tvungen att bränna ut allt på CD-skivor för att fortsätta kunna fylla på med ny musik på datorn. Hade man otur så kunde man bli ombedd av en hel klass att bränna ut Britney Spears senaste skiva till alla dem. En skillnad jämfört med idag då det finns företag som CDonline som man kan betala för att bränna ut över 300 skivor med samma information på. Något som används av flera företag idag.

5.När vi trodde att det ljuva livet var över

Den 1:a juli 2005 – domedagen trodde många. Fildelning var från och med då förbjudet.  Inte längre skulle vi kunna få ta del av all härlig musik gratis utan att lagens långa arm skulle komma och knacka en på axeln. Det skulle visa sig att många inte räddes lagen och har fortsatte att ladda hem musik.

 

Stålindustrin profilerad – boken för dig som vill förkovra dig i stålets värld

Mar 31, 2015

Peter Warrian har skrivit boken ”A Profile of the Steel Industry: Global Reinvention for a New Economy”, en bok som tar upp stålindustrins mångfacetterade historia på ett koncist sätt. Warrians bok berättar om branschens ekonomiska aspekter, hur industrin fungerar, hur stålindustrins miljö ser ut, diskussioner om regleringar inom stålindustrin samt varför en föryngrad stålindustri är av största vikt för USA och Kanada. En föryngring som påminner om den förnyelse som kabelnindustri har genomgått, där bland annat svenska Miltronic har varit en del av förändringen.

Ralph Gomory har tidigare arbetat för the Sloan Foundation och han säger att vi har tur som får [det amerikanska] stålets historia berättad för oss av Warrian. Gomory menar att Warrians berättelse inte får stålindustrin att verka varken mystik, eller som att den bottnar i girighet eller dumhet. Hans berättelse är den om människor som arbetar så gott de kan i en miljö som är komplex, oförutsägbar och i ständig förändring. Enligt Gomory är detta precis den sorts berättelse som behövs för att skapa förståelse för industrier i en globaliserad värld.

Stålindustrin står för en stor del av modernt företagande i USA. Faktum är att det första miljardföretaget i USA var US Steel som bildades 1901. Warrians ”A Profile of the Steel Industry” om stålindustrins upp- och nedgångar är ett måste för dig som är nyfiken på hur det har sett ut för amerikansk stålindustri ur ett historiskt – och nutida – perspektiv. Warrians ”A Profile of the Steel Industry” är en bok som rekommenderas att läsa, med sin fängslande berättarteknik är detta en bok som även kommer att slukas av den som är ointresserad av stålindustrin. 

Burlesk på norska

Mar 12, 2015

Burlesk är något som har blivit alltmer populärt i Sverige de senaste åren. Burlesk är starkt förknippat med lättklädda damer och sexiga kläder. Den typen av sexiga kläder går bland annat att hitta på Majsans.com. Men burlesk är mer än så, med mycket humor och satir har burlesken underhållit många människor genom decennierna.

Men istället för lite äldre damer som visar upp sig i denna spännande teaterform så är det denna gång ett gäng tjejer i Kongsvinger som ligger i Norge som har satt upp en burleskshow. Med inspiration från den amerikanska filmen ”Burlesque” från 2010, har norskorna anammat den nattklubbsmiljö som återfinns i filmen.

Genom ett noggrant arbete med att översätta delar av den amerikanska filmens sånger till det norska språket så har tjejerna på Holt ungdomsskola verkligen satt sin egen prägel på det hela. De har även tonat ned klädernas sexighet en aning för att det inte skall vara för opassande med för mycket kroppsfixering säger dem. Totalt är det 30 tjejer och några killar som är inblandade i burleskshowen, och de är verkligen spända inför sin premiär.  Silje Pedersen som har en viktig roll i sammanhanget säger i Glåmdalen ”jag känner att jag har kontroll på min roll, men är samtidigt nervös för att jag ska glömma alltihop”.

Flera utav tjejerna som är med i burleskshowen har tidigare erfarenhet av att såväl spela teater och sjunga, och dansa tycker många av dem om att göra på fritiden. Vilket gör att det blir bra kvalitet på föreställningen, och alla går verkligen in för att göra bästa möjliga ifrån sig.

Med danser som de själva har komponerat och med de spexiga sångerna på norska behandlas allt från dramatik, romantik och avundsjuka. Det finns även möjligheter även lokalt i Sverige att kunna få uppleva burlesk både i klassisk tappning med de svallande kjolarna och långa nätstrumpbyxorna.

Historiskt fotografi uppmärksammas i samband med DN:s 150-årsjubileum

Jul 30, 2014

Den 18 oktober år 1902 publicerades det allra första fotografiet i Dagens Nyheter. Tidningen, som grundades år 1864, hade fram till dess varit helt textbaserad. Det här skriver Dagens Nyheter i en artikel från 2014-05-27 i samband med tidningens 150-årsjubileum.

Mannen som fick äran att synas på det allra första fotografiet som visades i Dagens Nyheter var Exportföreningens direktör Axel Lanner. Han var på sin tid verksam som Sveriges exportagent i Egypten. Han avled samma år som fotografiet publicerades, år 1902. Fotografier i tidningen var ovanligt på den tiden, och förblev det fram till år 1909. Då införskaffade Dagens Nyheter en ny tryckpress som gjorde det lättare att trycka foton. I samma veva valde den dåvarande redaktionssekreteraren Oscar Hemberg och andreredaktören Anton Karlgren att börja publicera fotografier istället för annonser på förstasidorna. Det visade sig vara ett genidrag. Bland annat lyckades det vända en negativ trend med fallande upplagor. Idag är Dagens Nyheter kända för sin utmärkta bildjournalistik. Läs hela artikeln här: http://www.dn.se/dn-150-ar/forsta-fotot-i-dn-mannen-pa-den-historiska-bilden-ar-direktor-axel-lanner/

I år, 2014, har det gått hela 150 år sedan Dagens Nyheter startades. Vid den tiden fanns det inga andra morgontidningar i Sveriges. Rudolf Wall grundade tidningen år 1864 för att senare ombilda företaget till ett aktiebolag år 1874. Dagens Nyheters 150-årsfirande kommer att pågå fram till den ”riktiga” födelsedagen som infaller den 23 december i år.  Läs mer om fotoinramning och fotoredigering här:
http://www.bgafotobutik.se/

Lili Päivärinta gästar Djurens Hjältar

Apr 22, 2014

De flesta känner Lili från hennes musikkarriär tillsammans med systern Susie. Lili & Susie var under flera år väletablerade på de svenska hitlistorna med låtar som Oh Mama och Bara du. Det många inte vet är att båda systrarna Päivärinta var mycket engagerade i djurens rättigheter och att detta var en av orsakerna till att musiken fick bli ett vilande yrke. Lili Päivärinta och hennes syster Susie var tillsammans drivande i flertalet projekt med djur i fokus. Bl.a. öppnade de en butik vid namn The Sisters, som sålde icke-djurtestat smink och annan kosmetik.

Lili driver utan sin syster stiftelsen Djurens Ö som sänts på TV4 under 4 säsonger. Nu medverkar Lili i Djurens Hjältar som skildrar Familjeföretaget Väsby Djursjukhus kamp för att behandla skadade och sjuka djur. Programmet har varit mycket populärt och 213 000 bänkade sig i TV-sofforna vid premiären. Veckan efter ökade antalet tittare med 12 % vilket bekräftar uppskattningen.