Stålindustrin profilerad – boken för dig som vill förkovra dig i stålets värld

Peter Warrian har skrivit boken ”A Profile of the Steel Industry: Global Reinvention for a New Economy”, en bok som tar upp stålindustrins mångfacetterade historia på ett koncist sätt. Warrians bok berättar om branschens ekonomiska aspekter, hur industrin fungerar, hur stålindustrins miljö ser ut, diskussioner om regleringar inom stålindustrin samt varför en föryngrad stålindustri är av största vikt för USA och Kanada. En föryngring som påminner om den förnyelse som kabelnindustri har genomgått, där bland annat svenska Miltronic har varit en del av förändringen.

Ralph Gomory har tidigare arbetat för the Sloan Foundation och han säger att vi har tur som får [det amerikanska] stålets historia berättad för oss av Warrian. Gomory menar att Warrians berättelse inte får stålindustrin att verka varken mystik, eller som att den bottnar i girighet eller dumhet. Hans berättelse är den om människor som arbetar så gott de kan i en miljö som är komplex, oförutsägbar och i ständig förändring. Enligt Gomory är detta precis den sorts berättelse som behövs för att skapa förståelse för industrier i en globaliserad värld.

Stålindustrin står för en stor del av modernt företagande i USA. Faktum är att det första miljardföretaget i USA var US Steel som bildades 1901. Warrians ”A Profile of the Steel Industry” om stålindustrins upp- och nedgångar är ett måste för dig som är nyfiken på hur det har sett ut för amerikansk stålindustri ur ett historiskt – och nutida – perspektiv. Warrians ”A Profile of the Steel Industry” är en bok som rekommenderas att läsa, med sin fängslande berättarteknik är detta en bok som även kommer att slukas av den som är ointresserad av stålindustrin.